Daha önce de sosyal mecralarda açıkladığımız ve Cumhurbaşkanlığına da sunduğumuz üzere hekimlerimizle ilgili başta şiddet, ücret ve şikayet (malpraktis) olmak üzere hekimliğe dair genel ve aile hekimliği, diş hekimliği gibi özel sorunlarımızı ve çözüm önerilerimizi dile getirdik.
Ancak sorun ve çözüm önerilerimize yönelik halen somut bir adım atılmamıştır.
Bu sebeple Hekim Birliği olarak 28.02.2022 tarih ve 2022-4 sayılı Yönetim Kurulu Karari ile
Hekim ve Diş Hekimlerinin ortak ekonomik, sosyal ve meslekî hak ve menfaatlerinin korunması ve geliştirilmesi için;
*14-15-16 Mart 2022 tarihlerinde; Acil Servis, doğum salonu, diyaliz üniteleri, 112, onkoloji poliklinikleri, adli vakalar ve tüm yatan hasta hizmetleri gibi acil ve özellikli birimler hariç olmak üzere, tüm sağlık kurumlarımızda meşru iş bırakma eylemi yapılmasına, oy birliği ile karar verilmiştir.
İş Bırakma Eylemlerimiz hakkında Sağlık Bakanlığı ve İç İşleri Bakanlıklarına gerekli bildirim yapılmıştır. Bu sebeple ayrıca bir bildirimde bulunmanıza gerek yoktur.
İş Bırakma Eylemleri hakkındaki sorularınız için Sendikal Eylem Yönergemizi inceleyebilirsiniz.
Biz Hekimler; yıllarca kendi çabamızla ve ailelerimizin maddi manevi desteği ile Cumhuriyetin kurucu değerlerinin sağladığı eğitimdeki fırsat eşitliği sayesinde en zorlu sınavlarda başarılı olarak eğitim hakkını elde ettik. Eğitim hayatımız boyunca sevdiklerimizin ve kendimizin hayatından ödün verdik. Aynı özveriyi hekimlik hayatımız boyunca yapmaya devam ettik ve ediyoruz. Bizim gibi bu Devletin üniversitelerinde eğitim görenlerden farklı olarak aldığımız eğitimin bedelini yüksek harç miktarları, stajyer ve intörnlük dönemlerinde tutulan bedelsiz nöbetler ile ve sonrasında hiçbir meslek grubunda olmayan mecburi hizmetler ile defalarca, fazlasıyla ödedik.
Günden güne itibarsızlaştırılan mesleğimizi yerine getirirken tehdit edildik, şiddet gördük, tükendik ve hatta öldürüldük. İçinden geçtiğimiz zorlu koşullara rağmen zaman kavramı gözetmeksizin, etik ve vicdani değerlerimizden başka bir şeyi düşünmeden, pandemi döneminde de çalışmaya devam ettik.
Ön cephede savaştık!
Ailelerimizi haftalarca görmemeye razı olduk!
Tükendik!
Hayatlarımızı kaybettik!
Her şeye rağmen ülkemizden, halkımızdan ve haklarımızdan vazgeçmedik. Topluma hak ettiği kalitede sağlık hizmeti sunmak ama bunun karşılığını da almak istiyoruz. Biz tükendik, hastalandık ve ölüyoruz. Önce zarar verme, zarar görme ilkesi doğrultusunda kendimizi tedavi etmek, sonra bu sağlık sistemini toplumunun yararına olacak şekilde iyileştirmek istiyoruz. İsteklerimizin sadece maaş artışı gibi bir kavramın içine sıkıştırılmasını asla kabul etmiyoruz. Hak ettiğimiz insana yakışır çalışma koşulları ve halkımızın hak ettiği sağlık hizmeti için çabalıyoruz.
Tıbbiyeli vatansever Hikmet Boran’ın ruhuyla hekimlere atfedilen Hekimlere özel bu günde TIP BAYRAMI KUTLAMASIYLA başlayarak diyoruz ki:
‘Buradayız; hep birlikte HEKİMLER VE HEKİMLİK için yan yana mücadele etmeye devam ediyoruz…’
Bu yolda kan kaybetmeye devam eden Biz Hekimler için pansuman olabilecek, acil çözüm bekleyen ve öncelikli HAKLI Taleplerimiz;
1- Hastane, ASM, ADSM’lerde güvenliğin gerçek anlamda sağlanması için güvenlik görevlileri ve gerekli araç, cihaz gibi donanım yeterli sayıda bulunması ve kurumlara kontrollü giriş sağlanması. Şiddete karşı mücadelede daha etkin, caydırıcı yaptırım ve usuller TCK ve CMK’da yer alacak şekilde düzenlenmesi, cezası kesinleşen faillerin sağlıkla ilgili sosyal güvenlik hakkından mahrum bırakılması.
2- Malpraktis davalarında hekim ve diş hekimlerinin, hakimler gibi güvence altına alınması. Kast unsuru olmadıkça, hekim hapis cezası ile yargılanmamalı ve tazminat hekime rücu edilmemeli.
3- Tüm hekim ve diş hekimleri arasında eşit işe eşit ücret anlayışı sağlanarak, aynı eğitim düzeyindeki hekimlerin statü farklılıklarından doğan ücret ayrımları kaldırılması. Genel bütçeden ödenen ve emekliliğe yansıyan tek kalem maaş düzenlenmeli ve bu maaş en az kıdemli tabip albay veya 1’inci dereceye ayrılmış 10 yıllık hakim ve savcı maaşı düzeyinde olmalı.
4- Aile Hekimliğindeki sözleşme ve ödeme yönetmeliği derhal geri çekilmesi. Aile hekimliğinde hak ediş ücretlendirmesinde 2700 nüfusa düşülse dahi aile hekiminin sorumlu olduğu nüfus 4 bin gibi hak ediş alması için katsayıların artırılması. Son 5 yıldaki cari gider kaybı yerine konmalı ve cari giderin yıllık hesaplaması, gider kalemlerine göre yapılması. Aile hekimliği için açılacak tüm binalar idare tarafından kamu binası olarak tedarik edilmesi ve aile hekimlerine tahsis edilmesi.
5- Asistan hekimlere 24 saati aşan mesai uygulamalarına son verilmesi. Asistan hekimler nöbet ücreti tehdidi ile fazla mesaiye zorlanmaması ve borçlanma senetlerinin kaldırılması. Özellikle Uzmanlık ve yan dal eğitimi sonrası mecburi hizmetin kaldırılması.
Unutulmamalı ki sağlıklı, mutlu ve refah bir toplumun yolu sağlıklı hekimlerden geçer.