Hekimler için her gün 10 talep.
(11. Bölüm)
İdeal sağlık sistemi ve Hekimlik için hayata geçirilmesini beklediğimiz taleplerimizi her gün onar madde şeklinde yayımlıyoruz.
Sürecin yakından takipçisi olacağız.
1. E-nabız üzerinden yapılan geçişlerde iletişim bilgilerinin tam alınması ve aile hekiminin onayına sunulmalıdır.
2. Aile hekimliği değişikliğindeki zorunlu hallerin belirlenmesi gereklidir. Beyaz kod gibi durumlarda derhal ilgili şahıs ve aile bireylerinin aynı ASM olmamak koşulu ile farklı birimlere aktarılmalıdır.
3. Göçmen sağlığı merkezlerinin sayısının artırılmalı ve yabancı uyruklu hastaların aile hekimliği birimine atanmasında aile hekiminin onayına başvurulmalıdır.
4. ASM kira artış oranlarının son yıllarda öngörülemeyen hale gelmesi sebebiyle konutlardaki gibi %25 e sabitlenmelidir.
5. Aile Sağlığı Çalışanları dışında bakanlığın talebiyle çalıştırtılan Temizlik personeli ve tıbbi sekreter gibi personellerin iş akitlerinin sonlandırılmasında kıdem ve ihbar tazminatlarının ödenmesi konusu İş Kanunu’na tabi olduğundan ve burada sorumluluğun sağlık bakanlığına ait olduğu birçok mahkeme kararı ile tescillendiğinden ödemelerin bakanlık tarafından yapılması sağlanmalıdır.
6. Okul izlemleri de dediğimiz Çocuk ve Ergen Sağlığı İzlemleri geniş kapsamlı muayene ve laboratuvar tetkiklerini de gerektirdiğinden ayrıca sağlam çocuk muayenesi olması sebebiyle hasta insanlarla aynı ortama çocukları sokmamak adına aile sağlığı merkezleri yerine Sağlıklı Yaşam Merkezlerinde veya Toplum Sağlığı Merkezlerinde yapılmalıdır.
7. Soğuk zincir sağlanması için gerekli tedbirler Aile Hekimlerince alınmış olmasına rağmen öngörülemeyen sebeplerle soğuk zincir kırılması riski oluştuğunda aşıların vakit kaybetmeden Toplum Sağlığı Merkezlerine nakli gerektiğinde birçok yerde halen sorunlar yaşanmakta aslen bunların taşınmasının sorumluluğu Toplum Sağlığı Merkezlerine ait olduğundan bununla ilgili eylem planı oluşturulmalı ve yerine getirilmelidir. Sahada bu sorun, illere göre farklılıklar gösterdiğinden icap nöbeti ücreti ödenmesi gibi genel bir çözüm ve standart oluşturulmalıdır.
8. Kanser taramaları, kronik hastalık izlemleri, HYP işlemleri, COVID 19 pandemisi gerekçe gösterilerek okul aşılamaları, erişkin aşılamaları, okul sağlığı taramaları gibi birçok iş ve sorumluluk aile hekimlerine yüklenerek iş yükü %100 arttırılmıştır. Bu haliyle iki aile hekiminin yapacağı işi bir aile hekimi yapar hale getirilmiştir. Ancak iş yükü artarken hak edişleri göreceli olarak düşen hiçbir meslek grubu yoktur. Bu iş ve işlemler bir koruyucu sağlık hizmetidir.
9. Ancak tam anlamıyla hakkıyla yapılabilmesi için aile hekimi başına düşün kişi sayısı 2400 civarına indirilmesi gereklidir. Bu durumda da hak edişlerde herhangi bir kayıp olmaması için 1000 puana kadar olan ödeme %100 oranında arttırılmalıdır.
10. Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri (emzirme, evlilik gibi) tamamen Toplum Sağlığı Merkezleri tarafından verilmelidir.