Hekimler için her gün 10 talep.
(3. Bölüm)
İdeal sağlık sistemi ve Hekimlik için hayata geçirilmesini beklediğimiz taleplerimizi her gün onar madde şeklinde yayımlıyoruz.
Sürecin yakından takipçisi olacağız.
1. Anayasamızda vurgulanan aile koruması ve bütünlüğü, hekimler ve sağlık çalışanları için de geçerli olmalıdır. Atama, tayin ve izin işlemlerinde sağlık çalışanlarının aile bütünlüğüne özen gösterilmelidir.
2. Tüm nöbet usulü çalışanların, çalıştığı süre zarfında çocuklarını gönül rahatlığıyla emanet edebilecekleri kreş, bakım evi ve etüt merkezi gibi yapılar oluşturulmalıdır.
3. Nöbetli çalışılan birimlerde, doktorlar için konforlu çalışma ve dinlenme imkanı sağlayabilecek donanımlara sahip tuvalet ve banyo olan yerlerin bulunması sağlanmalıdır. Bu tür hizmetler sağlanamayan yerlerde nöbet tutulması ruhsatlandırılmamalıdır.
4. Yıpranma payı, geriye dönük ve kesintisiz bir şekilde yılda 90 gün olarak düzenlenmelidir. Nöbet tutulan günlerin emeklilik fiili çalışılan günlere dahil edilerek yıpranma payına eklenmelidir. Bir yılda tutulan nöbet süresi 600 saati aşıyorsa yıpranma payına ek olarak 1200 saat yıpranma payı verilmelidir. Unutulmamalıdır ki nöbetli çalışan hekimlerin yaşam süresi en az 5 yıl kısaldığı gösterilmiştir.
5. Giyim, çocuk ve aile yardımı güncel duruma göre yeniden düzenlenmelidir. Hekimlere yılda iki kez forma ve önlük temin edilmesi için mevzuatta güncellemeler yapılmalıdır. Başka bir söylemle giyilebilir giyim yardımı yapılmalıdır.
6. Çocuk yardımının aylık katsayı gösterge rakamı 6 yaş üstü 1000, 6 yaş altı 2000 olmalıdır. Çocuk yardımını her iki eş de alabilmelidir.
7. Vergi dilimi aşamalı olarak arttırılmalı ve en fazla %15’te sabitlenmelidir.
8. Mesleki Sorumluluk Kurulu’nun üyelerinin, Bakan Yardımcısı, Hukuk Hizmetleri veya yardımcısı dışında kalan tüm üyelerinin hekimlerden oluşması gerekir.
9. Tazminatın rücu edilmesi konusunda Yönetmelikte belirtilen, “kasten” ifadesinin kanun kapsamına alınarak, hekimlere tam anlamıyla hukuki koruma sağlanmalıdır.
10. Bedensel zararlar davalarının özel olarak görüleceği ihtisas mahkemeleri oluşturulmalıdır.