Hekimler için her gün 10 talep.
(6. Bölüm)
İdeal sağlık sistemi ve Hekimlik için hayata geçirilmesini beklediğimiz taleplerimizi her gün onar madde şeklinde yayımlıyoruz.
Sürecin yakından takipçisi olacağız.
1.Acil servislerdeki yeşil alan poliklinikleri kapatılmalı veya sosyal güvenlik sigortası kapsamı dışına çıkarılarak ücretli hale getirilmelidir.
2.Toplu Sözleşme döneminde, kamu görevlisi hekimleri en çok hekim üyesi olan10 sendika ve TTB temsil etmelidir.
3.Sendika üyelikleri ve istifa işlemleri tıpkı işçilerde olduğu gibi E-Devlet üzerinden yapılabilmelidir.
4.Aşamalı gelir vergisi sistemine göre, hekimlerin gelirlerine uygulanan vergi oranı en fazla %15 olmalıdır.
5.Özellikle hekimlerin eşit işe eşit ücret kapsamında gerekli maaş düzenlemesi ivedilikle yapılmalı ve hekim maşları %80 temel maaş ve %20 riskler ve çalışma şartlarından doğan farklar maaşa eklenmelidir.
6.Öncelikli olarak hekimler arasındaki farklı statülerin kaldırılması ve hastane kaynaklı gelir mağduriyetlerinin ortadan kaldırılmasını sağlayacak standartlar getirilmelidir. Çalışma koşullarından oluşan mağduriyetler bölge farklarıyla giderilmelidir.
7.(1) Performans sisteminde bilimsel dayanaktan yoksun, belirleme kriterleri hakkında bilgi sahibi olmadığımız; Tıp hekimi, Diş hekimi ve Uzman Diş hekimi HAKUK’larının en düşüğü 2 olacak şekilde düzenlenmeli, hekimin teşvik sisteminde tavana ulaşabilmesi sağlanmalıdır.
8.(2) Tüm ülkede dağıtım oranlarında kurum gelirinin en az yarısı alt sınır olmalıdır. Üst sınır ise kurum geliri o ay ülke ortalamasının belirgin olarak altındaysa dağıtım oranının %75’e kadar başhekimin teklifi ve sağlık müdürü onayı ile artırılabilir olması gerekir.
9.(3) Ek ödeme katsayısında yaşanılan aylık farklılıkları ortadan kaldıran, hekimin sarf ettiği emeğin karşılığını her ay aynı şekilde alabileceği bir düzenleme ivedilikle hayata geçirilmelidir. Bu kapsamda ek ödeme katsayısının alt sınırı, hekimler için en az 0.45 olmalıdır. Bu oran her yıl ÜFE ve TÜFE oranların toplamının yarısı olacak şekilde artırılarak güncellenmelidir. Üst sınır ise kurumun gelirine göre artmalıdır. Hekimin uyguladığı ’emeğinin hakkını’ alamama dönemi sonlandırılmalıdır.
10.Yukarıda belirtilen üç maddeyle ilgili gerekli düzenlemelerin yapıldığı, hekimin hakkı net ve sabit olarak karşılanmaya başlandığı, güven veren bir sistem inşası tamamlandığı takdirde, ancak o zaman; mesai dışı çalışma sistemi, brüt teşvik ödemesinin %80’ni garanti ödeme olmak kaydıyla, uygulanmaya alınabilir.